| London | Wimbledon

This project was about building an extension and revamping a downstairs completely in an understated, relaxed and traditional look. It came a long way from the bright green, dated and constricted small rooms at the start (see photo at bottom of this page).

Chair seats to follow... Click here rutgerhopster.com to read more about this project.
Everything was done in white, cream and wood. Throughout the downstairs we placed underfloor heating.

The kitchen is a combination of a traditional butler sink-island with  contemporary wall units.

The window and door frames were made to measure. They were designed to maximise width and light. The double doors have a third fixed panel.
The front room with a look through to the back. In order to keep a sense of space and flow, we deliberately did not place an L-shaped kitchen, allowing one to appreciate the doors at the back from the front.
The wooden floor continues around the kitchen limestone tiles which now almost looks like a carpet.

In the front room we replaced the Victorian tiles with a new set of Victorian ones, adding a little bit of colour.
The combination of modern with traditional is continued throughout: stripped dresser next to modern, built-in micro-wave. Note the placement of the island, slightly off the tiled 'carpet'. The worktop has not been delivered yet.
Close-up showing different kinds of wood, combined with white walls and the limestone kitchen tiles.
This is what we started with in May 2012. It took roughly four months to agree to a plan, then another six for planning notification and Thames Water permission, party wall agreements with the neighbours and then five months to build. A long time. But very well worth it!

Click here: <PM> to read more detailed blogs about the works progress.
The kitchen was a novelty for me (and the client). We had to work out whether traditional and modern would work well together. This was one of the mood-product boards produced in the process. Looking back, this really was the only way to go. Anything else would have looked like one big block in the middle of a quiet living space!    

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.