| Brussels | Centre



An open-plan flat in Brussels. It had been lived in for 12 years and needed a general update. Not just a new layer of paint. The wish list: a bathroom with daylight; more wall space - fewer radiators; new flooring; better lighting; and more storage space.

The furniture - a mix of contemporary Scandinavian and German Biedermeier and the centrally placed L-shaped kitchen were kept as starting points.

View from the kitchen towards the entrance. The new heating system was built into the floor. They are the two dark strips.
The new living area. The opening to the right was made smaller to create storage space and a new bathroom behind it. We kept the original size of the lintel visible.

The floor is small strips of light oak. The colour scheme: grey blue, grey white, liver, and honey coloured beech, complemented with walnut, light oak and textured flint stone walls.  
One of the three squares of flint stone walls. They provide an incredible focal point in living room bathroom and entrance. 
Waiting for the rug to arrive...
The fire place was resized (see pictures below). To its right we added a cupboard-desk space in walnut.

The bathroom and the sleeping area were switched around. It creates a separate and more intimate sleeping area. The bathroom can be closed with walnut sliding doors which in open position hide washing machine and dryer. In the background an L-shaped built-in wardrobe. The ceiling  was opened up around the edges to create more space for blinds. It also makes the space look more structured.
The small bathroom, but with amazing views! It doesn't only open up to south facing windows, but the small window in the corner gives out onto a west facing window towards the terrace. With the sliding doors closed it becomes very intimate. 
The bedroom. The bathtub to the right still needs to have a glass partition installed. Note the built- in floor radiators.
The bathroom window seen from the bedroom.
The view from the bedroom. I wanted to open up the full 11 metres length along the wall to create a sense of space and 'travel'.
The stairs leading towards the entrance of the flat. The bookcase, like all other cupboards, works with horizontal  bands of white. I also added non-continuous vertical bands. Like the lifted ceilings, it gives a structured feel to the place. 
View as you come into the flat. To the left the wardrobe. 

And this was the starting point six months ago: bathroom at the back, bookcase hiding the sleeping area. 

The living space as was. Note the pine floor which had started to give way in places. The fireplace was too big for the space and the clumsily placed radiators did not allow any walls to be used properly.
The first week of the works. We discovered the aluminium window frames had not been placed properly with insulation around them. Also there was a cold wall condensation problem.

Click here rutgerhopster.com to read more about this project.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.