| London | Highgate

Like its outside, nothing in this flat in a Georgian house, was straight. We worked with its crookedness and oddities and shaped the place into a mix and match of patterns with modernist furniture, against a background of light grey and a dark brown.
But before the paintbrush was taken to task, we remodelled the flat. Out went the dark boxy entrance with too many confusing doors and old stud walls.

The chaise offers the best view of the park opposite. The rug is temporary.
The floor is a stained oak. We added a cornicing to mask the irregularities of the ceiling. Walls in grey.

The desk is a family piece. Chair Bech, part of pair, through www.interioraddict.com. Desk lamp Broku from www.heathfield.co.uk, for a touch of traditional - tying the modern and the Georgian surroundings together. The shade comes in different inside and outside finishes. We choose a gold inside and an ivory exterior fabric.
Ceramics in a niche with glass shelving. This was an old clumsy bookcase before.
The blinds do the same thing as the desk lamp - combining. A 1950s design fabric of melons with a Toile de Jouy. The curtains were made by www.cocoonhome.tumblr.com. The melon fabric was specially reprinted by www.nancy-straughan.com and the toile is Pavilion from www.titleyandmarr.co.uk. We struggled to find the right match of fabrics to go with the walls, the furniture and especially with each other. But I think the end-result is elegant, in keeping with the room and not overly serious...
We added a stylised wainscoting to tie the furniture together. It is also a reference to the Georgian roots of the house.

To the left double doors leading into the guest room. They were wall papered with <PM>.

The mirror was made to measure and hangs opposite the main entrance. In its reflection one can just see an arch leading to a corridor and to its left the front door. By extending the cornicing to the entrance and lowering the ceiling in the corridor the living room looks bigger.
The corridor was a messy affair with small meter cupboards and door frames that were half boxed in. This corner was simplified, taking out the overelaborate and heavy door frames and by adding a display cabinet with indirect lighting. The door to the bathroom was changed, again we replaced a fake panelled door with a plain model. To the left of the door is a built-in coat rack, hiding above it another cupboard.
The bedroom repeats the wallpaper of the doors. The wardrobe is in locker-style, Parisot, sourced through www.wardrobestores.co.uk.
And finally, the kitchen  - again we simplified it: we took two small cupboards on either side of the hood down and we knocked the wall between the corridor and the kitchen out. The floor tiles were too shiny and out of keeping with the rest of the flat. They were covered by an L-shaped sisal mat, made to measure through www.sisalrugs.co.uk.

After the stress of the works, this is a quiet and thoughtful place to come home to.

For more on the process of doing up this flat, click here <PM>. 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.